dedopl.info – ciekawostki z sieci

…o tym i o tamtym…, nawigacje i ich odblokowanie,Windows Mobile,CE,PDA,smartphone oraz ich serwis

Znów zaatakowany – phishing BZWBK

No Comments »

Dzisiejszego jak co dzień sprawdzając pocztę natknąłem się na e-mail z Banku BZWBK z informacją „Uaktywnij konto BZ WBK 24 – Kod :OTRCLOUHIB” .

Pomyłka? – niemożliwe to ewidentnie atak Phishing-owy!!

PHISING BZWBK

PHISING BZWBK

Nadawcą jest bliżej mi nieznana osoba: joannamnn która to swój e-mail ma w domenie Wyższej Szkoły Ekologii i Zarządzania w Warszawie, ale pewnie Pani Joanna nawet nie była świadoma (jak wiele innych osób które widnieją w innych tego typu wiadomościach). Mimo iż wiadomość jest w domenie wseiz.pl wiadomość przynajmniej ta została wysłana poprzez serwer pocztowy inny niż wskazywał by na to adres nadawcy.

tomts5-srv.bellnexxia.net
o adresie IP 76.65.237.90

serwer pocztowy wisi sobie gdzieś w Kanadzie.

Wszelka grafika, loga itp są podlinkowane do grafik oryginalnych z autentycznej strony banku. Jedynie link który ma za zadanie aktywować rzekome konto w BZ WBK prowadzi do strony na serwerze zlokalizowanym na Tajwanie

3F.,No.259,Sec. 2,Guoguang Rd.Dali City,Taichung  Country 412 Taiwan

adres podlinkowany w fałszywej wiadomości e-mail

http://113.61.165.122/appserv/www.centrum24.pl/bzwbkonline/eSmart.html?typ=13&lang=pl

zpreparowana strona bakowa

Strona ta  doskonale przypomina rzeczywistą stronę bankową lecz aż po oczach bije kilka faktów:

  • brak szyfrowanego połączenia SSL
  • nazwa strony „LOGOWANIE” ale nie bardzo wiadomo „do czego?”
  • tekst „PIN do bankomatu:
  • niezbyt na czasie informacje bankowe datowane na marzec 2009 r.
  • co ma aktywacja konta do podania nr karty i jej ważność!, do zalogowania na koncie bankowym potrzebujemy loginu i hasła.

Strona jest bardzo dobrze spreparowana gdyż każdy link prowadzi do faktycznej strony banku, lecz z reguły z informacją bardzo starą początek roku 2009 r.

Skusiłem się wpisać jakieś tam dane rzekomej karty bankomatowej wymyślone z nieba :) , po wciśnięciu przycisku „ZALOGUJ” czekamy niemiłosiernie długi i……(dane wpisane na stronie pewnie już wylądowały jakiejś bazie danych :P )

A po czasie otrzymujemy komunikat iż strona odpowiada zbyt wolno :) .

uwaga na weryfikacje konta na rapidshare!

No Comments »

dziś dostełem emaila od żekomo rapidshare AG w celu weryfikacji konta natymże serwerze, co ciekawe nigdy go tam nie miałem :)

treść wiadomości

zrzut_ekranu-5.png

link do weryfikacji konta prowadzi do strony http://vacationhome.frazer.vi/login.php

Firefox na linuxie ją oczywiście zablokował, niestety w tej chwili nie mam możliwości sprawdzić jak jest z IE na Windowsie,

zgloszony-przypadek-oszustwa_1230714020423.png

jak się okazuje strona próbuje wyłudzać informacje!, ale jakie? pominąłem informacje z ciekawości jakie to informacje?

Pod wybranym adresem widnieje strona bliźniaczo podobna do logowania do konta RAPIDSHARE PREMIUM,

rapidshare-easy-filehosting-oszustwo.png

Strona próbuje wyłudzić informacje o koncie od posiadaczy konta PREMIUM.