dedopl.info – ciekawostki z sieci

…o tym i o tamtym…, nawigacje i ich odblokowanie,Windows Mobile,CE,PDA,smartphone oraz ich serwis

uwaga na weryfikacje konta na rapidshare!

No Comments »

dziś dostełem emaila od żekomo rapidshare AG w celu weryfikacji konta natymże serwerze, co ciekawe nigdy go tam nie miałem :)

treść wiadomości

zrzut_ekranu-5.png

link do weryfikacji konta prowadzi do strony http://vacationhome.frazer.vi/login.php

Firefox na linuxie ją oczywiście zablokował, niestety w tej chwili nie mam możliwości sprawdzić jak jest z IE na Windowsie,

zgloszony-przypadek-oszustwa_1230714020423.png

jak się okazuje strona próbuje wyłudzać informacje!, ale jakie? pominąłem informacje z ciekawości jakie to informacje?

Pod wybranym adresem widnieje strona bliźniaczo podobna do logowania do konta RAPIDSHARE PREMIUM,

rapidshare-easy-filehosting-oszustwo.png

Strona próbuje wyłudzić informacje o koncie od posiadaczy konta PREMIUM.

Spam poprzez Allegro! – sprzedaj do Nigerii a gratis obrzucą cię Spamem :)

10 Comments »

Od  dłuższego czasu sprzedając cokolwiek bardziej wartościowego poprzez portal Allegro, dostajemy fałszywe e-maile z propozycją zakupu za kwotę wiele większą niż by się nam wydawało. Warunkiem jest aby podać swoje dane oraz dokładne dane do przelewu nr konta, bank. etc. jest to nic innego jak wyłudzenie danych osobowych i zrobienie na nas typowego wałka!

treść wiadomości którą dostaniemy, jest pisana najczęściej w języku angielskim, lub łamana polszczyzna typową dla translatorów. np.

„Hello,
I am joe cole from Uk and i am interested in buying your item that you have posted for sale.if you are interested in selling it to me,contact me with my e-mail id(joe.cole4001@gmail.com).i will transfer the money into your account.so send me these details below.
Name….Address…..Zip code…..State……..City………country…….bank name……Account number…..Bank swift code…….
pls if you are interested in selling to me.contact me soonest because i will pay you the sum of $960 Euros for the item together with the shipping to my son in Africa(NIgeria).
Bye
joe”

lub

„Hello,
I am Richie Lavender,Chief Executive of Nlm Industries,My son is celebrating his bithday soon and i will like to buy your beautiful product that you have posted for sale to him.
First of all i will like to know if you still have more items for sale so that i will know what to budget for the purchase.
Also i want to know if it is in good condition.i dont know what amount you have put up for the item but i assure you that since i need it urgently,i will pay you 900 Euros for the parcel and 50 Euros for the shipping.If this is not ok by you,then contact me with your price because of my immediate need for you to send the parcel to my son in Africa(Nigeria).
lastly i will like you to know that i have called the Local post office,Ems Pocztex and Royal mail(Registered Mail) and they have told me that the shipping will only cost about 30-50 Euros,you can call me onmy number below,and send me yours if possible.ok
Richie.
Group Executive
Nlm Industries.
1 215, Bayard drive,
Claymont Delaware.WC2.
United Kingdom.
Te l:+447024066659.
E-mail:(rilavender20@gmail.com)”

Oczywiście wszystkie dane są zmyślone lub osoba podszywa się pod firmę która faktycznie ma siedzibę w Anglii (tak jak powyżej) nie jednak fakt się nie zmienia towar wysyłamy do Nigerii, lub innego bardzo odległego kraju ameryki południowej lub Afryki ( chodź doszły mnie wieści iż w niektórych takich wiadomościach adresat chce abyśmy wysłali sprzedawany towar np do Portugalii czy Hiszpanii. Pewnie tylko dla tego aby wiadomość wyglądała na bardziej prawdziwą :D .

Jako że na początku zgłaszałem nadużycie poprzez kontakt z obsługa allegro to przy otrzymywaniu prawie co drugi dzień takich wiadomości jest to już walka z wiatrakami. mimo iż allegro zablokowało wysyłanie większej ilości takich wiadomości (teraz max3 na dobę) przez użytkownika nie w pełni zarejestrowanego, to i tak proceder dalej się szerzy. :)

zamiast zgłaszać problem do obsługi allegro postanowiłem utworzyć tutaj listę użytkowników oraz ich adresy e-mail, jeśli dostaliście takie lub podobne informacje zapraszam do komentowania artykułu.

… jedna z ostatnich wiadomości, tym razem przedmiot miał być wysłany do USA

Treść wiadomości:
Hello,
I came across your auction (Notebook) and i will like to buy it and my mode of payment would be bank transfer or PayPal, my name is Robet and am from United State of Amireca, Hoping to hear from you soonest.
Best regards,
Robert”

Nick allegro / adres email / adres IP z którego piszę / uwagi

rilavender25 (0) / rilavender20@gmail.com / 41.222.69.47

JOE40002 (0) / joe.cole4001@gmail.com / 208.78.58.103

magretl_5 (0) / magretl_5@yahoo.com / 41.222.69.2 (proxy 193.220.50.18)

dunb92 (0) / robetdun92@yahoo.com / 82.128.22.237 (proxy 83.138.172.79)

ricilaven3 (0) / 83.229.90.44 (proxy 72.3.137.82)

smith100005 / smithglither20001@gmail.com / 208.78.58.103

ricmonlav5 (0) / 41.221.167.58

ricmonlav / 41.221.167.58 ricmonlav01@gmail.com richielavender@gmail.com telefonu ktoś odbiera

breman4@email.com

ericmac_billy@yahoo.com

maurice050@gmail.com

lista będzie sukcesywnie aktualizowana

——

Wiele pytań co robić?

Najlepsze lekarstwo to nie odpisywać na takie e maile (porostu skasować i tyle, to jest jak walka z wiatrakami), gdyż bot czy inna osoba dopisze nas do listy spamu.
Z racji tego że moje konto zostało na okres 3 miesięcy zablokowane poprzez allegro, nie miałem możliwości dokonywać żadnej transakcji poprzez portal a mimo to dostawałem zapytania co do sprzedaży, podanie nr konta…. itp, przedmiotów z kosmosu
Więc jestem prawie pewien że konta na allegro zakładane są poprzez ludzi a potem obsługiwane poprzez boty,dotąd dokąd obsługa allegro nie skasuje takiego konta.

Gdyż nikt normalny(prawie) nie napisał by prośbę o podanie konta do wpłaty za przedmiot który nigdy nie wystawialiśmy na aukcji.

Jak najbardziej proszę podawać w komentarzach adres IP, email, nick z allegro, PROSZĘ NIE CYTOWAĆ WIADOMOŚĆI które do was dochodzą, gdyż filtr antyspamowy traktuje to jako zwykły spam w komentarzach.

szerzej o problemie można przeczytać na forum Caffe Allegro

Łańcuszki w komunikatorach.

1 Comment »

Zaraz z rana ledwie mój gadulec zmienil status na dostępny, przyleciało mi to:

xxxxxxxxx 6:50:21
jezeli ktos o niku genesis gallardo poprosi cie o dodanie do kontaktow nie dodawaj bo to wirus i jezeli ktos z twoich kontaktow go doda to ty tez go zlapiesz dlatego wyslij ta wiadomosc do wszystkich twoich kontaktow

Rozumiem że może się ktoś nie znać i chcąc dobrze dla innych przesyła dalej takie informacje (łańcuszki) podziwiam tylko osobę która taką informacje wymyśliła i puściła w obieg sieci. Albo jest to dziecko w wieku 12-14 lat i chciało pokazać się przed znajomymi w tymże kręgu,chodź jest napisane „pO pOlsKiEmU” więc albo dzieciaki sie uczą, albo jest to jakiś skończony idiota który nie ma „normalnych” znajomych i nikt z nim nie pisze (osobiście sie nie dziwie).

A tak woli wyjaśnienia…

dla potwierdzenie faktu. następnym razem dla upewnienia się czy to nie jest zwykły google znalazłołańcuszek proponuje wejść na google.pl ( i tu się po raz kolejny powtarza stwierdzenie iż „google is your friend”) i jako wyszukiwaną frazę wpisać część wiadomości która dostaliśmy, w 90% okaże się ze odpowiedź dostaniemy na pierwszej stronie np: co do tego wątku http://www.ggopisy.pl/opisy,chains.html
To co zawiera ta wiadomość, nawet sie nie trzyma się kupy!, gdyz nie ma takiej możliwości żeby ci ktokolwiek z listy, zainfekował komputer!, bez twojej ingerencji,(gby sie tak dało, to padło by cale społeczeństwo Gadulca.) bardziej niebezpieczne w tej kwestii są wiadomości z linkami do stron www, bo przecież nie wiemy co czyha na stronie z podanego linka.

Efektem rozsyłania takiej informacji może być zablokowane konto GG jeśli takowa wiadomość prześlemy do znacznej ilości osób z naszej listy, w krótkim czasie, poprostu serwer gadu-gadu potraktuje cię jako spamera i zablokuje połączania wychodzące z twojego nr gg, może to być okres kilku kilkudziesięciu dni albo całkowicie :) , i nie pomaga tu kontakt z obsługa serwisu, poprostu nas zignorują,

„… tylko wszechświat, i głupota ludzka jest nieskończona, chodź co do tego pierwszego to nie ma pewności…”A.Einstein.

AdBlock plus – dodatek do Firefox-a

No Comments »

Adblock plus to dodatek do przeglądarki Firefox do której już nie muszę przekonywać nikogo, są zarówno zwolennicy jak i ludzie negatywnie nastawieni do tej przeglądarki, ja należę do tych pierwszych.

Wracając do dodatku, ma on za zadanie blokować niechciane wyskakujące okienka, reklamy, itp… itd, jednym słowem wszytko co tak bardzo drażni nas biegając po stronach internetowych. Po zainstalowaniu dodatku ( a prawidłowa nazwa powinna być rozszerzenie) gdyż tak twórcy Firefoxa nazwali dodatki ). Możemy wybrać jeden z kilku już domyślnie skonfigurowanych filtrów, ale również możemy dodawać własne.

Sam filtr bez naszej ingerencji wiele daje i w czasie jego użytkowania aż milo można przeglądać strony, czasem jednak gdy wejdziemy na stronę nasz filtr jak i nasza przeglądarka przepuści niepożądane okno, czy pop-up z reklamą lub, jakiś banner, możemy ręcznie dodać filtr blokujący wybraną przez nas treść. zablokujW przypadku jeśli jest to reklama o w formie Flash, najczęściej w lewej górnej części tejże aplikacji pojawia się dymek z informacja „zablokuj„,natomiast w przypadku niechcianych obrazków klikając prawym przyciskiem myszy na niechcianym obrazku pojawia się nam opcja Adblokuj obrazek (adblock image). Po czym otwiera sie nam okno z lista URL-i które już blokujemy i podświetlony jest link aktualnie dodawanego obrazka do blokowania.

….CDN