Od dłuższego czasu sprzedając cokolwiek bardziej wartościowego poprzez portal Allegro, dostajemy fałszywe e-maile z propozycją zakupu za kwotę wiele większą niż by się nam wydawało. Warunkiem jest aby podać swoje dane oraz dokładne dane do przelewu nr konta, bank. etc. jest to nic innego jak wyłudzenie danych osobowych i zrobienie na nas typowego wałka!
treść wiadomości którą dostaniemy, jest pisana najczęściej w języku angielskim, lub łamana polszczyzna typową dla translatorów. np.
„Hello,
I am joe cole from Uk and i am interested in buying your item that you have posted for sale.if you are interested in selling it to me,contact me with my e-mail id(joe.cole4001@gmail.com).i will transfer the money into your account.so send me these details below.
Name….Address…..Zip code…..State……..City………country…….bank name……Account number…..Bank swift code…….
pls if you are interested in selling to me.contact me soonest because i will pay you the sum of $960 Euros for the item together with the shipping to my son in Africa(NIgeria).
Bye
joe”
lub
„Hello,
I am Richie Lavender,Chief Executive of Nlm Industries,My son is celebrating his bithday soon and i will like to buy your beautiful product that you have posted for sale to him.
First of all i will like to know if you still have more items for sale so that i will know what to budget for the purchase.
Also i want to know if it is in good condition.i dont know what amount you have put up for the item but i assure you that since i need it urgently,i will pay you 900 Euros for the parcel and 50 Euros for the shipping.If this is not ok by you,then contact me with your price because of my immediate need for you to send the parcel to my son in Africa(Nigeria).
lastly i will like you to know that i have called the Local post office,Ems Pocztex and Royal mail(Registered Mail) and they have told me that the shipping will only cost about 30-50 Euros,you can call me onmy number below,and send me yours if possible.ok
Richie.
Group Executive
Nlm Industries.
1 215, Bayard drive,
Claymont Delaware.WC2.
United Kingdom.
Te l:+447024066659.
E-mail:(rilavender20@gmail.com)”
Oczywiście wszystkie dane są zmyślone lub osoba podszywa się pod firmę która faktycznie ma siedzibę w Anglii (tak jak powyżej) nie jednak fakt się nie zmienia towar wysyłamy do Nigerii, lub innego bardzo odległego kraju ameryki południowej lub Afryki ( chodź doszły mnie wieści iż w niektórych takich wiadomościach adresat chce abyśmy wysłali sprzedawany towar np do Portugalii czy Hiszpanii. Pewnie tylko dla tego aby wiadomość wyglądała na bardziej prawdziwą
.
Jako że na początku zgłaszałem nadużycie poprzez kontakt z obsługa allegro to przy otrzymywaniu prawie co drugi dzień takich wiadomości jest to już walka z wiatrakami. mimo iż allegro zablokowało wysyłanie większej ilości takich wiadomości (teraz max3 na dobę) przez użytkownika nie w pełni zarejestrowanego, to i tak proceder dalej się szerzy.
zamiast zgłaszać problem do obsługi allegro postanowiłem utworzyć tutaj listę użytkowników oraz ich adresy e-mail, jeśli dostaliście takie lub podobne informacje zapraszam do komentowania artykułu.
… jedna z ostatnich wiadomości, tym razem przedmiot miał być wysłany do USA
Treść wiadomości:
Hello,
I came across your auction (Notebook) and i will like to buy it and my mode of payment would be bank transfer or PayPal, my name is Robet and am from United State of Amireca, Hoping to hear from you soonest.
Best regards,
Robert”
Nick allegro / adres email / adres IP z którego piszę / uwagi
rilavender25 (0)
/ rilavender20@gmail.com / 41.222.69.47
JOE40002 (0)
/ joe.cole4001@gmail.com / 208.78.58.103
magretl_5 (0)
/ magretl_5@yahoo.com / 41.222.69.2 (proxy 193.220.50.18)
dunb92 (0)
/ robetdun92@yahoo.com / 82.128.22.237 (proxy 83.138.172.79)
ricilaven3 (0) / 83.229.90.44 (proxy 72.3.137.82)
smith100005 / smithglither20001@gmail.com / 208.78.58.103
ricmonlav5 (0) / 41.221.167.58
ricmonlav / 41.221.167.58 ricmonlav01@gmail.com richielavender@gmail.com telefonu ktoś odbiera
lista będzie sukcesywnie aktualizowana
——
Wiele pytań co robić?
Najlepsze lekarstwo to nie odpisywać na takie e maile (porostu skasować i tyle, to jest jak walka z wiatrakami), gdyż bot czy inna osoba dopisze nas do listy spamu.
Z racji tego że moje konto zostało na okres 3 miesięcy zablokowane poprzez allegro, nie miałem możliwości dokonywać żadnej transakcji poprzez portal a mimo to dostawałem zapytania co do sprzedaży, podanie nr konta…. itp, przedmiotów z kosmosu
Więc jestem prawie pewien że konta na allegro zakładane są poprzez ludzi a potem obsługiwane poprzez boty,dotąd dokąd obsługa allegro nie skasuje takiego konta.
Gdyż nikt normalny(prawie) nie napisał by prośbę o podanie konta do wpłaty za przedmiot który nigdy nie wystawialiśmy na aukcji.
Jak najbardziej proszę podawać w komentarzach adres IP, email, nick z allegro, PROSZĘ NIE CYTOWAĆ WIADOMOŚĆI które do was dochodzą, gdyż filtr antyspamowy traktuje to jako zwykły spam w komentarzach.
szerzej o problemie można przeczytać na forum Caffe Allegro


Wiadomość od: ricilaven3 (0) , wysłana z komputera o numerze IP: 83.229.90.44 (proxy 72.3.137.82)
Treść wiadomości:
Hello Dear,
I am Richie lavender from uk.I am intrested in buying your laptop to my son who is schooling in West Africa(Nigeria).
Pls i want you to know that its a birthday present since i cannot honout it with my presence because of my state of work.
Also if you have more products, I will like you to give me the list and the specification if it all because i will like to buy so much for my boy to make his birthday worthwhile.
On that note i will like you to know that i will be transfering the money to you in pounds.so i will like you to send me the amount i will pay for the laptop and the other ones if any.
As for the laptop,I will pay you 570 Pounds for it and also I have called the EMS POCZTEX and they told me that shipping cost only 30 pounds so its cheap and reliable through there.
Lastly i will like to know if the item is in good condition as i will not want to buy a refurbished laptop for my son.
You can call me on the n umber below if you like.and also have a nice day.
Rick,
+447024066659.
No to nieźle…dałam się nabrać…ale co mogą zrobić z numerem mojego konta:|
nick allegro: smith100005
email: smithglither20001@gmail.com
ip: 208.78.58.103
tresc emaila:
Hello,
I am Smith Glither from Uk and i am interested in buying your item that you have posted for sale.if you are interested in selling it to me,contact me with my e-mail id(smithglither20001@gmail.com).i will transfer the money into your account.so send me these details below.
Name….Address…..Zip code…..State……..City………country…….bank name……Account number…..Bank swift code…….
pls if you are interested in selling to me.contact me soonest because i will pay you the sum of $960 Euros for the item together with the shipping to my son in Africa(NIgeria).
Bye
smith
Od:
Wiadomość od: ricmonlav5 (0) , wysłana z komputera o numerze IP: 41.221.167.58Strona z przedmiotem: xxxxxx
Treść wiadomości:
Hi,
This is to notify you of my intention to buy your laptop to my son In West Africa (Nigeria Precisely).
Now i will like to know if you have other products which you have posted for sale or which you are still planning to post for sale so that i will buy them altogether.
Most importantly i need you to end your auction because for this particular one,i will be able to acquire it for 900 Pounds plus the shipping cost which is 30 pounds as i have confirmed from the EMS POCZTEX in your country.
Feel free to contact me on my phone number below if you can but if cannot.send me an instant message because i will like to know if the product is in good condition.
Thanks for your time.
Richie Lavender
Richie Enterprise
Queen Elizabeth Avenue Kent Dover London, Great Britain
Phone : 44-70240-66659.
To ja dorzucam jeszcze kilka spamerow :
breman4@email.com
ericmac_billy@yahoo.com
maurice050@gmail.com
ricmonlav http://allegro.pl/show_user.php?uid=11201729 41.221.167.58 ricmonlav01@gmail.com richielavender@gmail.com Numer telefonu jest prawdziwy, typ go odbiera
Też cos takiego dostałe i co teraz z tym?
Wiadomość od: Kinga_Gloc4 (0) (Użytkownik nie dokonał pełnej aktywacji konta), wysłana z komputera o numerze IP: 41.184.104.16
Strona z przedmiotem: iPhone 3Gs 32GB Nowy Zafoliowany
Treść wiadomości:
Cześć,
Dobry dzień i chcą się dowiedzieć, jeśli jeszcze tego przedmiotu do sprzedaży? A co obecny stan przedmiotu, ile chcesz sprzedać ją jako ostateczne prośbą cena i czy akceptują BANK TRANSFER bezpośrednio na konto jako sposób płatności? Czy przyjmują pieniądze w walucie EUR .. możesz statku na pozycji na morzu??
Looking forward to hear from you.
Mrs Kinga Gloc
Dla osób nie posiadających w pełni zaktywowane konto, są ograniczenia co do licytacji jak i kupna.a co do wiadomości to ten tekst jest żywcem skopiowany z translatora, osobiście zignorował bym całą tą wiadomość, i w przyszłości nie czytał takich, a od razu kasował.
oto dane whois adresu IP z pod którego osoba napisała
Information related to '41.184.96.0 - 41.184.111.255'inetnum: 41.184.96.0 - 41.184.111.255
netname: IPNXNG11
descr: ipNX NIGERIA LIMITED
country: NG
admin-c: NI6-AFRINIC
admin-c: ipNX1-AFRINIC
tech-c: NI6-AFRINIC
tech-c: ipNX1-AFRINIC
status: ASSIGNED PA
mnt-by: NETCO-SERVICES-MNT
remarks: Data has been registered for ipNX Telecommunications Kano Region
source: AFRINIC # Filtered
parent: 41.184.0.0 - 41.184.255.255
role: ipNX LIR Operations
address: ipNX Nigeria Limted
4, Balarabe Musa Crescent,
Victoria Island,
Lagos, Nigeria.
generalnie już samo Nigeria budzi obawy
(oczywiście bez obrazy dla czarnoskórych osób)
=============
pozdrawiam
dedopl
dobrze że zacząłem coś podejrzewać
dwa maile z tej samej domeny dostałem. adresy:
allegro_allegro.pl3@look.com
zool-allegro2@look.com